Als mantelzorger heb je vele petten op. Soms ben je chauffeur, kok en verzorger tegelijk. Misschien heb je niet eens in de gaten hoeveel je eigenlijk doet. Heb je wel voldoende tijd voor jezelf? Vul de mantelzorgtest eens in. Op deze manier krijg je een goed beeld van wat je allemaal doet en je krijgt praktische tips en hulp bij de zorg voor je naaste:
Doe de Mantelzorgtest
Het kan prettig zijn om voor een naaste te zorgen en tegelijkertijd kan het ook voor veel stress zorgen. Op deze pagina van Mind speciaal voor mantelzorgers vind je allerlei tips om goed met stress om te gaan. Je leest er ook een uitleg over wat stress nu eigenlijk inhoudt:
Tips bij stress
Waarom zou ik me bij het MIP Westerkwartier aanmelden als mantelzorger?
Wanneer je je aanmeldt als mantelzorger kunnen we je op de hoogte houden van activiteiten die er georganiseerd worden voor mantelzorgers, krijg je onze nieuwsbrief en laten we je weten wanneer en hoe je de jaarlijkse mantelzorgwaardering aan kunt vragen. Daarnaast kun je aangeven of je contact wilt met een mantelzorgondersteuner. Gewoon om je verhaal eens te delen of om iemand te hebben die met je meedenkt.
Mantelzorgpas
Als mantelzorger sta je altijd klaar. Wat als jou als mantelzorger plots iets overkomt? Het is een geruststelling dat de mantelzorg door kan gaan in geval van nood. De mantelzorgpas geeft die zekerheid. Op de website van Platform Hattinga Verschure kun je er meer over lezen en de pas aanvragen: KLIK HIER
Waar kun je in het Westerkwartier terecht?
Mantelzorgondersteuning Sociaal Werk De Schans
het MIP is onderdeel van Sociaal Werk De Schans en heeft in alle kernen van het Westerkwartier een sociaal team. Binnen elk sociaal team is een mantelzorgondersteuner werkzaam. Je kunt bij een mantelzorgondersteuner terecht voor informatie, advies en een luisterend oor. De mantelzorgondersteuner denkt met je mee waar nodig en kan je helpen met bijvoorbeeld het zoeken naar een passende vorm van respijtzorg. Respijtzorg is een andere woord voor een adempauze voor de mantelzorger.
De mantelzorgondersteuners en de coördinator zijn telefonisch te bereiken via ons algemene telefoonnummer (0594) 745 620. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
Klik HIER voor de contactgegevens van de mantelzorgondersteuners van het Westerkwartier.
Handige websites en apps
Hier vind je een verzameling van handige apps en websites.
Mis je een handige site of heb je een tip? Laat het weten
https://www.regelhulp.nl/mantelzorgers
Regelhulp is een wegwijzer van het ministerie van VWS. Zoekt u langdurige zorg of hulp voor uzelf of voor iemand anders? Op Regelhulp leest u welke mogelijkheden er zijn en waar u naartoe kunt om zorg of hulp te regelen. Ook worden de zorgwetten uitgelegd.
https://huppla.nl/
Huppla (Huppla.nl) - Huppla maakt inzichtelijk wat vrienden en kennissen voor hulp kunnen bieden. Op Huppla kunt u een account aanmaken en eenvoudig vrienden en bekenden uitnodigen. Huppla vraagt hen wat ze willen doen en u krijgt dat in een helder overzicht wat hulp inschakelen een stuk makkelijker maakt. Huppla is een initiatief van WeHelpen.
https://www.getfello.com/
Fello is een familieplanner voor zorg. Het is een gedeelde agenda, die het makkelijker maakt om samen voor een familielid te zorgen. Met deze agenda bent u op de hoogte van wie wat doet en wanneer. Ook ziet u wat nog ingevuld moet worden in de agenda. U kunt ook met elkaar chatten, bijvoorbeeld over details van een afspraak of uitslagen van een onderzoek. Bij een nieuwe afspraak of een nieuw chatbericht krijgt iedereen een seintje.
https://nettie.nu/
Nettie (Nettie.nu) - app om onderling zaken te regelen. Dit kan zorg zijn, maar ook bijvoorbeeld het jaarlijkse familieweekend. U maakt een groep aan met een thema (net als WhatsApp) en nodigt de anderen uit. U maakt een regel aan in de agenda en klikt ‘regel ik’, ‘moet iemand regelen’ of ‘hoeft niemand te regelen’, omdat er bijvoorbeeld alleen iets besproken hoeft te worden. Zo stemt u onderling de actiepunten af.
https://pleno.com/
Pleno Familie is een gedeeld plannerprogramma voor drukke gezinnen. Het heeft een gedeelde agenda en takenlijst waardoor u taken aan een of meerdere mensen kunt toewijzen. Ook heeft het een handig notificatiesysteem voor de taken en activiteiten van uzelf en andere gezinsleden. Het werkt zowel online als offline en u kunt de taken van anderen verbergen.
U kunt de app alleen gratis downloaden via de Google Play Store (voor Android-apparaten).
https://zorgsite.nl/member/login
Met de website of app van ShareCare kunt u gratis een zorggroep aanmaken. Vervolgens kunt u samen plannen en communiceren. Ook kunt u een groep maken, veilig chatten en een agenda delen. ShareCare Premium (betaald) biedt meer mogelijkheden voor een grotere groep of intensieve zorg.
https://www.carenzorgt.nl/
Via de website van Caren Zorgt kan er een zorgagenda worden geopend. U nodigt anderen uit voor uw zorgpagina om samen in één vertrouwde omgeving informatie te delen. U gebruikt de kalender om samen de zorg te organiseren of te zien wie er langs komt. U kunt berichten schrijven om te laten weten hoe het gaat en notities bijhouden om belangrijke zaken niet te vergeten. U kunt de agenda ook koppelen aan zorgorganisaties. Hierdoor kunt u als betrokkene ook het zorgdossier bekijken, weet u wanneer de thuishulp langskomt, kunt u de rapportage van de verpleging lezen of berichten uitwisselen met de zorgverlener.
https://komopbezoek.nl/
Bij Komopbezoek kunt u gratis en eenvoudig een online bezoekkalender aanmaken waarmee familie en vrienden bezoek kunnen plannen. De bezoekkalenders kunnen eenvoudig gedeeld worden met familie en vrienden. Zij hoeven geen account aan te maken om een bezoek te plannen. Als beheerder nodigt u mensen uit om op bezoek te komen en zij plannen hun eigen bezoek in.
Onafhankelijke Cliëntondersteuning OCO
Heb je hulp, zorg of ondersteuning nodig? Weet je niet goed hoe je dit moet regelen of loop je hierin vast? Dan kun je vragen om Onafhankelijke Cliëntondersteuning!
Bekijk hier het filmpje over OCO Westerkwartier
Wat is Onafhankelijke Cliëntondersteuning?
Een Onafhankelijke Cliëntondersteuner kan je helpen om hulp of zorg te regelen. Het is iemand die naar je luistert en met je mee kan denken. De ondersteuning is onafhankelijk. Dit betekent dat de cliëntondersteuner niet werkt voor een zorgverlener of instelling. Hij of zij beslist ook niet over een aanvraag. Hierdoor kan een Onafhankelijke Cliëntondersteuner kijken naar wat belangrijk is voor jou. Soms heb je hulp nodig. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van zorg, het invullen van formulieren, het voeren van gesprekken of als je bezwaar wilt maken. Hier kan een Onafhankelijke Cliëntondersteuner jou ook bij helpen.
Voor wie?
Hulp van een Onafhankelijke Cliëntondersteuner is gratis en voor iedereen.
Wet langdurige zorg (Wlz) indicatie
Heb je een Wet langdurige zorg (Wlz) indicatie dan kun je voor Onafhankelijke Cliëntondersteuning terecht bij een aantal aanbieders vanuit het Menzis Zorgkantoor. Een overzicht hiervan vind je hier.
Meer informatie kun je vinden op de website www.menziszorgkantoor.nl. Of je kunt bellen met Menzis Zorgkantoor op telefoonnummer 088 222 42 42.
Meer informatie
Heb je nog vragen over Onafhankelijke Cliëntondersteuning of wil je je aanmelden? Dan kun je contact opnemen met Sociaal Werk De Schans. Dit kan via onderstaand contactformulier of door te bellen of mailen.
Sociaal Werk De Schans
Telefoon: (0594) 745 620
Email: info@sociaalwerkdeschans.nl